The Rural Social Enterprise and its Contribution to the Conservation of Amaranth as an Agrifood Heritage, Case Study: Centéotl, A.C. Zimatlán, Oaxaca, Mexico
Keywords:
Social and Solidarity Economy, Rural Social Enterprise, Rural Development, Food Security, Amaranth (Amaranthus)Abstract
This article describes the activities carried out by the rural social enterprise, Centéotl A. C. in Zimatlán, Oaxaca, Mexico. To promote the conservation of amaranth cultivation as an agrifood heritage. The methodology is qualitative and descriptive. The analysis by means of the statistical package SPSS v.25 determined the frequency of affirmative answers with more than 50 percent, to specify a positive impact. The results showed that goods offered by the company contribute to the continuity of the crop (81,08 percent), and to a lesser extent services offered by Bancomunidad (51,3 percent). This case study shows that through production and consumption techniques this food can be adopted in the daily diet. It is concluded that the activities carried out by Centéotl promote the recognition of this crop as an agrifood heritage.
Downloads
References
Agüero Teare, T. (2016). Sitios SIPAM: rescate y valorización del patrimonio agrícola y cultural de un territorio. Oficina de Estudios y Políticas Agrarias, www.odepa.gob.cl. Recuperado de: https://www.odepa.gob.cl/wp-content/uploads/2018/01/sipam2016.pdf, el 25 de enero de 2020.
Askunze, C. (2007). Economía solidaria. Educación para Askunze, C, 2007. Economia solidaria. En G. C. Muniain, Diccionario de Educación para el desarrollo (págs. 107-113). Bilbao: Hegoa.
Comité de seguridad alimentaria (2012). FAO Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Recuperado de: http://www.fao.org/3/a-mt648s.pdf, el 15 de mayo de 2019.
Confederación agrosolidaria Colombia, CAC (2015). Finanzas comunitarias. Recuperado de: http://www.agrosolidaria.org/index.php/ejes-de-trabajo/sistema-financiero, el 13 de mayo de 2019.
Echeverría, H., Etchegaray, M., Casanova, G., Barros, P. y Phillipi, D. (2015). Patrimonio agroalimentario a la conquista de los mercados. Revista Innova + agro, 1, 5-12.
De Jesús Contreras, D., Ramírez de la O, I., Viesca González, F. y Thome Ortiz, H. (2017). La búsqueda de la denominación de origen (do) del amaranto de Santiago Tulyehualco, Xochimilco, D.F. en Santiago Tulyehualco, Xochimilco. En U. A. México, Calificación, valorización y turismo. Aproximaciones al patrimonio agroalimentario (pp. 183-216). México: Creative Commons: Atribución-NoComercial-SinDerivar.
García Horta, J.L., Zapata Martelo, E., Valtierra Pacheco, E. y Garza Bueno, L. (2014). El microcrédito como estrategia para atenuar la pobreza de las mujeres, ¿cuál pobreza? Revista Estudios fronterizos, 15(30) Mexicali jul. /dic. 2014. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-69612014000200004 doi: https://doi.org/10.21670/ref.2014.30.a04, el 20 de febrero de 2019.
Guber, R. (1991). El salvaje metropolitano. Buenos Aires. Legasa, 2001, La etnografía. Buenos Aires: Editorial Norma.
Hernández, S. R. (2010). Les métodos mixtos. En R. Hernández Sampieri, C. Fernández Collado y M. Baptista Lucio, Metodología de la Investigación (pp. 546). México: McGraw-Hill / Interamericana Editores, S.A. de C.V.
Herrera, T. F. (2012). Desarrollo rural en México políticas y perspectivas. Buenos Aires: MNEMOSYNE.
INAH (2016). Exposición muestra a la milpa como patrimonio biocultural. Recuperado de: http://www.inah.gob.mx/es/boletines/5600-exposicion-muestra-a-la-milpa-como-patrimonio-biocultural, el 14 de octubre de 2018.
Mapes Sánchez, E.C. (2015). El amaranto. Ciencia, Revista Academia Mexicana de Ciencias, julio-septiembre 2015, 66 (3), 8-15. Recuperado de : http://revistaciencia.amc.ed,.mx/images/revista/66_3/PDF/Amaranto.pdf, el 14 de febrero de 2020.
Martínez, S. (2016). Seguridad alimentaria, autosuficiencia y disponibilidad del amaranto en México. Revista Problemas de Desarrollo, 47, 107-132. Recuperado de: www.revistas.unam.mx/index.php/pde/article/download/55882/50171, el 13 de agosto de 2028. doi: https://doi.org/10.1016/j.rpd.2016.08.004
Martinez, M. (2017). Almanatura. Recuperado de: http://almanatura.com/2017/11/grupos-consumo-agroecologicos/, el 13 de agosto de 2018.
Márquez, D. J. (2002). Empleo y nuevas tareas rurales para el desarrollo local. Recuperado de: https: //dialnet.unirioja.es/, 57-69. doi: https://doi.org/10.14198/INGEO2002.29.06
Montecino, A. (2015). Patrimonio agroalimentario a la conquista de los mercados. Revista Innova + agro, 1, 51-52.
Molano, R. (2018). Quinua y amaranto. Recuperado de: http://www.quinuayamaranto.com/nuestra-empresa, el 20 de agosto de 2018.
ONU (2014). Grupo de trabajo interinstitucional sobre economía social y solidaria. La economía social y solidaria y el reto del desarrollo sostenible. Ginebra. Recuperado de: http://unsse.org/wp-content/uploads/2014/08/Position-Paper_TFSSE_Esp1.pdf, el 28 de junio de 2018.
Ortiz, E. B. (2015). Empresas sociales hacia la sustentabilidad en México. Entretextos, 10.
Pallacán, C. (2016). Plataforma de territorios inteligentes. Recuperado de: http://www.fao.org/in-action/territorios-inteligentes/articulos/colaboraciones/detalle/es/c/455695/, el 14 de octubre de 2018.
Paredes, C y Sato, V. (2018). Eje temático: Ciencia Tecnología y Sociedad. Agricultura Autóctona para el desarrollo humano y social como única alternativa para la lucha contra el hambre en la región Salta – Argentina. Recuperado de: https://www.unl.edu.ar/iberoextension/dvd/archivos/ponencias/mesa1/agricultura-autoctona-para-e.pdf, el 20 de abril de 2018.
Salcedo Aznal, A. y Marcillo Vaca, C. (2010). Economía solidaria. Ecuador: Fundación Iberoamericana para el Desarrollo, La Fundación Humanidad y Desarrollo.
Sanz, J. (2002). El sistema agroalimentario español: estrategias competitivas. Madrid: Mc Graw Hill.
Sanz, C. J. (2010). Los sistemas agroalimentarios locales: calidad, territorio y acción colectiva. Recuperado de: La Jornada.com.mx: https://www.jornada.com.mx/2010/02/13/sistemas.html
SEDESOL (2016). Impera la desnutrición y pobreza en Oaxaca. Recuperado de: https://www.vanguardia.com.mx/articulo/impera-la-desnutricion-y-pobreza-en-oaxaca, el 24 de mayo de 2017.
Shamah, L. T., Amaya, C. M., y Cuevas, N. L. (2015). Desnutrición y obesidad: doble carga en México. Revista Rud revista digital universitaria unam.mx. Recuperado de: http://www.revista.unam.mx/vol.16/num5/art34/, el 22 de agosto de 2018.
Toledo, V. (2012). Red de etnoecología y patrimonio biocultural, 31-33. México Conacyt. Recuperado de: http: //etnoecologia.uv.mx/Red_paginaprincipal.html
Ubasart, G. (2009). Barcelona social. Dirección de acción social. Ayuntamiento de Barcelona. Recuperado de: http://w110.bcn.cat/portal/site/ServeisSocials/menuitem.931633495bcd6167b4f7b4f7a2ef8a0c/indexe7b6.html?vgnextoid=594d505c8019d310VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextchannel=594d505c8019d310VgnVCM1000001947900aRCRD&lang=es_ES, el 15 de mayo de 2019.
UNESCO (2018). Patrimonio. Indicadores UNESCO de cultura para el desarrollo. Recuperado de: https://es.unesco.org/creativity/sites/creativity/files/digital-library/cdis/Patrimonio.pdf, el 23 de abril de 2018.
UNESCO (2017). Patrimonio cultural inmaterial. Actualizado el 26 de abril de 2019. Recuperado de: https://es.unesco.org/themes/patrimonio-cultural-inmaterial.
UNESCO (2015). Patrimonio cultural inmaterial y desarrollo sostenible. Recuperado de: https://ich.unesco.org/doc/src/34299-ES.pdf, el 22 de agosto de 2018.
Vasilanchis, D. G. (2006). Estrategias de investigación cualitativa. En Gialdino, I.V.: Estrategias de Investigación cualitativa (pp. 24-25). Barcelona, España: Gedisa, S.A.
Yin. R. (1994). Metodología. Recuperado de : http://catarina.udlap.mx/u_dl_a/tales/documentos/lmk/leal_m_a/capitulo4.pdf, el 22 de septiembre de 2018.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The electronic edition of the Revista Estudios Andaluces has been offered in open access since issue number 28 published in 2011 to the present day. The printed and electronic editions of this Journal are edited by the Seville University Press, and it is necessary to expressly cite the source for any partial or total reproduction.
The Journal “Revista de Estudios Andaluces” does not have either article submission charges or article processing charges (APCs). The Journal is free from the moment each issue is published and its contents are distributed under the “Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International” licence, which allows the user of the Revista de Estudios Andaluces open access in accordance with the criteria of the Budapest Open Access Declaration. You can consult the informative version and the legal text of the licence here. This fact must be expressly stated in the above form when necessary.




