The Rural Social Enterprise and its Contribution to the Conservation of Amaranth as an Agrifood Heritage, Case Study: Centéotl, A.C. Zimatlán, Oaxaca, Mexico

Autores/as

  • Beatriz Rebeca Hernandez-Hernández Technological National of Mexico / Technological Institute of Oaxaca https://orcid.org/0000-0002-0804-7888
  • Juan Regino-Maldonado National Polytechnic Institute CIIDIR IPN UNIT OAXACA Interdisciplinary Research Center for Regional Integral Development Unit Oaxaca. https://orcid.org/0000-0003-2341-5703
  • Andrés Enrique Miguel-Velasco National Technological of Mexico Oaxaca Institute of Technology https://orcid.org/0000-0003-1525-5017

Palabras clave:

Social and Solidarity Economy, Rural Social Enterprise, Rural Development, Food Security, Amaranth (Amaranthus)

Resumen

This article describes the activities carried out by the rural social enterprise, Centéotl A. C. in Zimatlán, Oaxaca, Mexico. To promote the conservation of amaranth cultivation as an agrifood heritage. The methodology is qualitative and descriptive. The analysis by means of the statistical package SPSS v.25 determined the frequency of affirmative answers with more than 50 percent, to specify a positive impact. The results showed that goods offered by the company contribute to the continuity of the crop (81,08 percent), and to a lesser extent services offered by Bancomunidad (51,3 percent). This case study shows that through production and consumption techniques this food can be adopted in the daily diet. It is concluded that the activities carried out by Centéotl promote the recognition of this crop as an agrifood heritage.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

Beatriz Rebeca Hernandez-Hernández, Technological National of Mexico / Technological Institute of Oaxaca

Doctoral student in Sciences in Regional and Technological Development. Research line Sustainable Development

Juan Regino-Maldonado, National Polytechnic Institute CIIDIR IPN UNIT OAXACA Interdisciplinary Research Center for Regional Integral Development Unit Oaxaca.

Postgraduate studiesForest economics and management -Beijing Forestry University.Business and economic studies -Guadalajara University.Research interestManagement and the economics of ecosystem services.Social enterprises for sustainable societies.Research areasPerformance of community forest enterprise and competitiveness of forestry sector.Impact of forest policies on ecosystem services and human well-being. Economic valuation of ecosystem services and biodiversity in natural areas.

Andrés Enrique Miguel-Velasco, National Technological of Mexico Oaxaca Institute of Technology

Associate Professor-Researcher C in National Technology of Mexico / Oaxaca Institute of Technology.Professor of the Group of Teachers with recognition of the PNPC of CONACYT.
Knowledge area: Social sciences; Field: Economic Sciences;Subdiscipline: Sustainable Development.Currently a member of the National System of Researchers SNI Level I


Citas

Agüero Teare, T. (2016). Sitios SIPAM: rescate y valorización del patrimonio agrícola y cultural de un territorio. Oficina de Estudios y Políticas Agrarias, www.odepa.gob.cl. Recuperado de: https://www.odepa.gob.cl/wp-content/uploads/2018/01/sipam2016.pdf, el 25 de enero de 2020.

Askunze, C. (2007). Economía solidaria. Educación para Askunze, C, 2007. Economia solidaria. En G. C. Muniain, Diccionario de Educación para el desarrollo (págs. 107-113). Bilbao: Hegoa.

Comité de seguridad alimentaria (2012). FAO Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Recuperado de: http://www.fao.org/3/a-mt648s.pdf, el 15 de mayo de 2019.

Confederación agrosolidaria Colombia, CAC (2015). Finanzas comunitarias. Recuperado de: http://www.agrosolidaria.org/index.php/ejes-de-trabajo/sistema-financiero, el 13 de mayo de 2019.

Echeverría, H., Etchegaray, M., Casanova, G., Barros, P. y Phillipi, D. (2015). Patrimonio agroalimentario a la conquista de los mercados. Revista Innova + agro, 1, 5-12.

De Jesús Contreras, D., Ramírez de la O, I., Viesca González, F. y Thome Ortiz, H. (2017). La búsqueda de la denominación de origen (do) del amaranto de Santiago Tulyehualco, Xochimilco, D.F. en Santiago Tulyehualco, Xochimilco. En U. A. México, Calificación, valorización y turismo. Aproximaciones al patrimonio agroalimentario (pp. 183-216). México: Creative Commons: Atribución-NoComercial-SinDerivar.

García Horta, J.L., Zapata Martelo, E., Valtierra Pacheco, E. y Garza Bueno, L. (2014). El microcrédito como estrategia para atenuar la pobreza de las mujeres, ¿cuál pobreza? Revista Estudios fronterizos, 15(30) Mexicali jul. /dic. 2014. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-69612014000200004 doi: https://doi.org/10.21670/ref.2014.30.a04, el 20 de febrero de 2019.

Guber, R. (1991). El salvaje metropolitano. Buenos Aires. Legasa, 2001, La etnografía. Buenos Aires: Editorial Norma.

Hernández, S. R. (2010). Les métodos mixtos. En R. Hernández Sampieri, C. Fernández Collado y M. Baptista Lucio, Metodología de la Investigación (pp. 546). México: McGraw-Hill / Interamericana Editores, S.A. de C.V.

Herrera, T. F. (2012). Desarrollo rural en México políticas y perspectivas. Buenos Aires: MNEMOSYNE.

INAH (2016). Exposición muestra a la milpa como patrimonio biocultural. Recuperado de: http://www.inah.gob.mx/es/boletines/5600-exposicion-muestra-a-la-milpa-como-patrimonio-biocultural, el 14 de octubre de 2018.

Mapes Sánchez, E.C. (2015). El amaranto. Ciencia, Revista Academia Mexicana de Ciencias, julio-septiembre 2015, 66 (3), 8-15. Recuperado de : http://revistaciencia.amc.ed,.mx/images/revista/66_3/PDF/Amaranto.pdf, el 14 de febrero de 2020.

Martínez, S. (2016). Seguridad alimentaria, autosuficiencia y disponibilidad del amaranto en México. Revista Problemas de Desarrollo, 47, 107-132. Recuperado de: www.revistas.unam.mx/index.php/pde/article/download/55882/50171, el 13 de agosto de 2028. doi: https://doi.org/10.1016/j.rpd.2016.08.004

Martinez, M. (2017). Almanatura. Recuperado de: http://almanatura.com/2017/11/grupos-consumo-agroecologicos/, el 13 de agosto de 2018.

Márquez, D. J. (2002). Empleo y nuevas tareas rurales para el desarrollo local. Recuperado de: https: //dialnet.unirioja.es/, 57-69. doi: https://doi.org/10.14198/INGEO2002.29.06

Montecino, A. (2015). Patrimonio agroalimentario a la conquista de los mercados. Revista Innova + agro, 1, 51-52.

Molano, R. (2018). Quinua y amaranto. Recuperado de: http://www.quinuayamaranto.com/nuestra-empresa, el 20 de agosto de 2018.

ONU (2014). Grupo de trabajo interinstitucional sobre economía social y solidaria. La economía social y solidaria y el reto del desarrollo sostenible. Ginebra. Recuperado de: http://unsse.org/wp-content/uploads/2014/08/Position-Paper_TFSSE_Esp1.pdf, el 28 de junio de 2018.

Ortiz, E. B. (2015). Empresas sociales hacia la sustentabilidad en México. Entretextos, 10.

Pallacán, C. (2016). Plataforma de territorios inteligentes. Recuperado de: http://www.fao.org/in-action/territorios-inteligentes/articulos/colaboraciones/detalle/es/c/455695/, el 14 de octubre de 2018.

Paredes, C y Sato, V. (2018). Eje temático: Ciencia Tecnología y Sociedad. Agricultura Autóctona para el desarrollo humano y social como única alternativa para la lucha contra el hambre en la región Salta – Argentina. Recuperado de: https://www.unl.edu.ar/iberoextension/dvd/archivos/ponencias/mesa1/agricultura-autoctona-para-e.pdf, el 20 de abril de 2018.

Salcedo Aznal, A. y Marcillo Vaca, C. (2010). Economía solidaria. Ecuador: Fundación Iberoamericana para el Desarrollo, La Fundación Humanidad y Desarrollo.

Sanz, J. (2002). El sistema agroalimentario español: estrategias competitivas. Madrid: Mc Graw Hill.

Sanz, C. J. (2010). Los sistemas agroalimentarios locales: calidad, territorio y acción colectiva. Recuperado de: La Jornada.com.mx: https://www.jornada.com.mx/2010/02/13/sistemas.html

SEDESOL (2016). Impera la desnutrición y pobreza en Oaxaca. Recuperado de: https://www.vanguardia.com.mx/articulo/impera-la-desnutricion-y-pobreza-en-oaxaca, el 24 de mayo de 2017.

Shamah, L. T., Amaya, C. M., y Cuevas, N. L. (2015). Desnutrición y obesidad: doble carga en México. Revista Rud revista digital universitaria unam.mx. Recuperado de: http://www.revista.unam.mx/vol.16/num5/art34/, el 22 de agosto de 2018.

Toledo, V. (2012). Red de etnoecología y patrimonio biocultural, 31-33. México Conacyt. Recuperado de: http: //etnoecologia.uv.mx/Red_paginaprincipal.html

Ubasart, G. (2009). Barcelona social. Dirección de acción social. Ayuntamiento de Barcelona. Recuperado de: http://w110.bcn.cat/portal/site/ServeisSocials/menuitem.931633495bcd6167b4f7b4f7a2ef8a0c/indexe7b6.html?vgnextoid=594d505c8019d310VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextchannel=594d505c8019d310VgnVCM1000001947900aRCRD&lang=es_ES, el 15 de mayo de 2019.

UNESCO (2018). Patrimonio. Indicadores UNESCO de cultura para el desarrollo. Recuperado de: https://es.unesco.org/creativity/sites/creativity/files/digital-library/cdis/Patrimonio.pdf, el 23 de abril de 2018.

UNESCO (2017). Patrimonio cultural inmaterial. Actualizado el 26 de abril de 2019. Recuperado de: https://es.unesco.org/themes/patrimonio-cultural-inmaterial.

UNESCO (2015). Patrimonio cultural inmaterial y desarrollo sostenible. Recuperado de: https://ich.unesco.org/doc/src/34299-ES.pdf, el 22 de agosto de 2018.

Vasilanchis, D. G. (2006). Estrategias de investigación cualitativa. En Gialdino, I.V.: Estrategias de Investigación cualitativa (pp. 24-25). Barcelona, España: Gedisa, S.A.

Yin. R. (1994). Metodología. Recuperado de : http://catarina.udlap.mx/u_dl_a/tales/documentos/lmk/leal_m_a/capitulo4.pdf, el 22 de septiembre de 2018.

Publicado

2020-02-25

Cómo citar

Hernandez-Hernández, B. R., Regino-Maldonado, J., & Miguel-Velasco, A. E. (2020). The Rural Social Enterprise and its Contribution to the Conservation of Amaranth as an Agrifood Heritage, Case Study: Centéotl, A.C. Zimatlán, Oaxaca, Mexico. Revista De Estudios Andaluces, (39), 206–207. Recuperado a partir de https://revistascientificas.us.es/index.php/REA/article/view/11324

Número

Sección

Summary of the Articles